Obesitas vraag en antwoord

Vraag en Antwoord 

 

Hoe ontstaat obesitas?


Het ontstaan van overgewicht of obesitas komt voort uit het feit dat de hoeveelheid energie die iemand per dag tot zich neemt groter is dan de hoeveelheid energie die die persoon per dag verbruikt. Ons lichaam verbruikt per dag, afhankelijk van onder andere onze ruststofwisseling, leeftijd, gewicht, geslacht en mate van lichaamsbeweging, een bepaalde hoeveelheid energie. De hoeveelheid energie die we per dag verbranden is tot op zekere hoogte te beïnvloeden. Door meer te bewegen zal meer energie worden verbruikt. De hoeveelheid energie die in rust wordt verbruikt (de ruststofwisseling) is echter nauwelijks te beïnvloeden, en is bij de één hoger dan bij de ander. Daardoor kan het voorkomen dat je dagelijks minder energie verbruikt dan iemand anders, ondanks dat diegene evenveel aan lichaamsbeweging doet, net zo oud en van hetzelfde geslacht is.

De hoeveelheid energie die mensen door te eten tot zich nemen, varieert sterk van persoon tot persoon. De hoeveelheid energie die ze per dag verbruiken dus ook. Wanneer je meer calorieën verbruikt dan dat je via de voeding binnen krijgt, dan zal je gewicht verliezen. Als je meer calorieën binnen krijgt via de voeding dan dat je verbrandt, dan zal je in gewicht toenemen. Het is dan ook belangrijk het voedings- en bewegingspatroon dusdanig aan elkaar aan te passen, dat er een evenwicht is tussen energie-inname en energieverbruik.

Welke mogelijkheden van behandeling zijn er?

Het succesvol tegengaan van overgewicht of obesitas vereist een multidisciplinaire aanpak. De kans op blijvend resultaat neemt toe wanneer voedings- en bewegingsadviezen en eventuele behandeling met medicijnen worden gecombineerd.

Wat houdt afvallen eigenlijk in?

Het menselijk lichaam heeft voor zijn functioneren energie nodig. Deze energie wordt geleverd door ons voedsel. Wanneer je evenveel energie (kcal) eet als het lichaam nodig heeft, dan blijf je op gewicht. Als je echter minder kcal eet dan het lichaam nodig heeft, dan worden de vetreserves aangesproken. Hierdoor val je af. Het is wel van belang om niet te weinig te eten. Over het algemeen geldt dat 1200 kcal per dag de minimale hoeveelheid energie is, waarbij alle benodigde voedingsstoffen nog aanwezig zijn in het dagmenu. Daarom is het belangrijk om minstens 1200 kcal per dag te gebruiken wanneer je af wilt vallen.

Hoeveel kilos moet ik afvallen?

Wanneer je af wilt vallen is het van belang om een realistisch doel voor ogen te houden. Al bij 10% gewichtsverlies wordt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2, etc. al sterk verkleind. Daarom wordt over het algemeen geadviseerd om 10% van het gewicht te verliezen en dit ook te behouden. Wanneer dat een periode goed gaat, kan altijd nog gekeken worden of meer gewichtsverlies mogelijk is.

Wie kan mij hulp geven bij het afvallen?

De huisarts kan professioneel advies geven, hij is degene die jou eventueel medicatie kan geven en/of door kan verwijzen naar een diëtiste. Het is verstandig om af te vallen onder begeleiding van een diëtiste. De diëtiste kan je een persoonlijk voedingsadvies geven, waarmee je blijvend kunt afvallen en dat aansluit op jouw leefgewoonten. Wanneer je zelf zou gaan diëten is de kans groot dat je voeding onvolwaardig wordt en dat het lastig vol te houden is. Dit is dus niet aan te raden. Verder kan een diëtiste je ook begeleiding geven bij het afvallen. Door regelmatig, bijvoorbeeld eenmaal per maand, even langs te gaan voor een controlegesprek is het wat gemakkelijker om het advies vol te houden. Daarnaast is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken.

Wat is gezond eten?

Gezond eten houdt in dat men een zodanige voeding kiest, dat per dag ongeveer alle aanbevolen hoeveelheden aan voedingsstoffen gehaald worden. Daarom worden voor een volwassene de volgende voedingsmiddelen per dag aangeraden:

- Brood: 5 - 7 sneetjes
- Aardappelen: 3 - 5 kleine (200 - 300 g) /OF: Pasta/ Rijst: 4 opscheplepels
- Groente: 3 - 4 groentelepels (gaar, 150 - 200 g)
- Fruit: 2 stuks (200 g)
- Melk en melkproducten: 2 - 3 glazen (300 - 450 ml
- Kaas: 1 - 2 plakken
- Vlees/ vis/ kip/ ei/ tahoe of tempe: 100 g (75 g gaar)
- Vleeswaar: 1 - 2 plakjes (15 - 30 g)
- Halvarine voor op brood: 5 g per snee
- Margarine of olie voor de bereiding: 15 g
- Vocht: 1,5 liter

Wanneer je deze hoeveelheden voedingsmiddelen aanhoudt, dan eet je gezond. Het is niet noodzakelijk om iedere dag vlees te eten. Je kunt ook vervangen door bijvoorbeeld een ei of peulvruchten met noten; dat levert ook de noodzakelijke eiwitten.

Tip : Zie het 7 stappenplan om snel af te vallen


Tags

Obesitas vraag en antwoord de meest gestelde vragen over obesitas en afslanken

Tidak ada komentar:

Posting Komentar