Handboek #Diabetes Melitus



"Zo moet een handboek eruitzien! Prettige vormgeving, goede illustraties, overzichtelijke opmaak en heldere schrijfstijl." Pharmaceutisch Weekblad)

De diabetologie heeft in het voorbije decennium een duidelijke vooruitgang geboekt. Dat is niet toevallig.

Er is immers een snelle toename van het voorkomen van de ziekte, tot inmiddels bijna 4 procent van de totale wereldbevolking.

Dit boek is tegelijkertijd oud en nieuw.

Onmiskenbaar gaat het hier om een derde, herziene editie van het boek dat in 1995 verscheen onder de titel Diabetes mellitus.

Deze nieuwe uitgave heeft een wijziging in het redactieteam ondergaan en bevat een schier eindeloze reeks inhoudelijke verbeteringen die aansluit bij de wetenschappelijke vooruitgang.

Een tiental nieuwe hoofdstukken is toegevoegd. Het aantal illustraties is fors uitgebreid.

Voorts is de leesbaarheid verbeterd.

Hoewel dit boek in de eerste plaats is geschreven voor medische professionals, kan het ook geschikt zijn voor mensen met diabetes mellitus, die tegenwoordig deskundige en zelfstandige gesprekspartners zijn geworden van de huisarts, de internist en de diabetesverpleegkundige.


De nieuwe titel, Handboek diabetes mellitus, doet recht aan de nu bereikte status. 


Diabetes wordt sinds jaar en dag geassocieerd met een beperkt dieet, waarbij suiker verboden is en de maaltijden weliswaar zeer voedzaam maar behoorlijk saai zijn. Gelukkig ligt dit een beetje anders; door enkele eenvoudige regels in acht te nemen, zoals het gebruik van voedingsmiddelen met een lage glykemische index in uitgebalanceerde maaltijden, is het mogelijk te leven met diabetes en toch lekker te eten. Gezond eten met diabetes bevat 100 heerlijke recepten, gecreëerd door Antony Worrall Thompson, die zelf metabool-syndroom heeft, een aandoening die kan leiden tot diabetes. En hoewel alle gerechten zorgvuldig werden onderzocht door diabetesdiëtiste Azmina Govindji en ze dus aan alle normen die aan voeding voor mensen met diabetes worden gesteld, voldoen, zijn deze recepten zo verleidelijk dat ze gemakkelijk voor standaardrecepten kunnen doorgaan. Recensie(s) NBD|Biblion recensie 
De eerste vijfendertig bladzijden bevatten theoretische informatie over diabetes, de meeste belangrijke bijzonderheden over de voeding in relatie tot diabetes en de ontwikkelingen zoals foliumzuur en chroom. Daarnaast praktische voedingsadviezen waaronder boodschappen doen, recepten aanpassen en gewichtsbeheersing. Het kookgedeelte omvat vijf hoofdstukken die het complete dagmenu beslaan. Bij elk recept staat de energiewaarde, vetten, verzadigd vet, koolhydraten en natrium. Naamgeving verwijst naar hetzij een van de ingredienten of is een aanpassing aan een bestaand gerecht. Enige Engelse herkomst is hierin terug te vinden. 
Duidelijke ingredientenlijst met, in Nederland, verkrijgbare voedingsmiddelen. De bereidingswijze is goed omschreven, enige kookkennis wordt verwacht. De portiegrootte varieert van twee tot acht personen. Bij elk gerecht een staat een korte toelichting in cursieve druk. Fotografisch mooi verzorgd. Gecombineerd trefwoorden- en receptenregister. Voor iedereen die lekker wil eten en rekening moet houden met zijn diabetes is dit een goed kookboek. Kleine druk. (Biblion recensie, C. Witjens-v.d. Burg)


Stichting Diabetes Fonds

Stationsplein 139
3818 LE Amersfoort
Telefoonnummer: 033 - 462 20 55
Faxnummer: 033 - 461 08 73
E-mail: info@diabetesfonds.nl
Website: http://www.diabetesfonds.nl

Tidak ada komentar:

Posting Komentar