Obesitas Patienten leven korter


Patienten?

De westerse wereld wordt geteisterd door een epidemie van overgewicht. In Amerika heeft ruim 40 procent Obesitas.jaarlijks omen er honderdduizenden mensen te overlijden aan de gevolgen van Obesitas en Diabetes. In Nederland komen er elk jaar 70 000 nieuwe Diabetes Patieneten bij, zowel jongeren als ouderen want deze aandoening treft iedereen.

Obesitas in combinatie met Diabetes zijn doodsoorzaak n 1.

De wetenschappers zijn daarom druk bezig te ontdekken welke knoppen in ons hoofd eetgedrag en vetopslag sturen. Nature Neuroscience zet de huidige kennis op een rij.

Ziekelijk overgewicht, obesitas in medisch jargon, is een thema waar de wetenschap zich steeds sterker voor interesseert. De Amerikaanse National Institutes of Health kwamen in augustus 2004 al met een 'strategisch plan voor obesitasonderzoek' en financieren nu een speciale uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience over de neurobiologie van obesitas. Want de sleutel tot slank blijven zit in ons hoofd. Maar niet op één plek, blijkt uit de zes overzichtsartikelen in het blad.

Een klein orgaantje in de hersenen, de hypothalamus, speelt een hoofdrol in het obesitasverhaal, zoveel is duidelijk. Dat is alleen wel een vreselijk veelzijdig stukje hersenweefsel, met tientallen verschillende commandocentra. En die gebruiken niet alleen zenuwbanen, maar ook allerlei signaalstoffen om met elkaar en met de rest van het lichaam te communiceren. Vooral met de vetcellen, die zelf ook weer allerlei hormonen maken. Tot ongeveer tien jaar geleden was van deze ingewikkelde machinerie maar heel weinig bekend. Toen werd leptine ontdekt. Dat was het startsein voor de uitdijing van het onderzoek naar vetzucht.

Na de ontdekking van leptine, in 1994, heerste er eventjes een juichstemming. Leptine wordt door vetcellen gemaakt en vertelt de hypothalamus dat er minder gegeten en meer bewogen moet worden. Het ideale afslankmiddel dus? Helaas: zwaargewichten zijn verminderd gevoelig voor het hormoon en misschien juist daarom zo dik. Van extra leptine vielen ze in ieder geval niet af.

"Onze kennis van de mechanismen die de voedselinname en het energieverbruik reguleren, is sinds de ontdekking van leptine exponentieel toegenomen", schrijven de endocrinologen Heike Müntzberg en Martin Myers aan het slot van een ingewikkelde opsomming. D=Hoe hoopvol dat ook klinkt, tot een pil tegen vetzucht heeft al die nieuwe kennis nog steeds niet geleid. Die komt er wel, maar uit een heel andere hoek. Hij komt voort uit onderzoek naar de effecten van cannabis.

Inmiddels overtreft de juichstemming rond het middel 'rimonabant' die van elf jaar geleden. En deze keer is er ook meer reden voor grote verwachtingen. De pil is nog niet verkrijgbaar, maar heeft al wel veel tests doorstaan. Hij remt de zogenoemde cannabinoïdreceptoren (CR) die aan het oppervlak zitten van hersencellen, onder meer in de hypothalamus. Die receptoren reageren op cannabis, maar ook de lichaamseigen endocannabinoïden, met in beide gevallen een verhoging van de eetlust tot gevolg.



Overgewicht veroorzaakt kanker.



In Amerika heeft 45 procent van de bevolking OBESITAS . In Europa heeft bijna 40 procent van de bevolking OBESITAS. Van overgewicht kan je onder meer ernstige hartklachten krijgen.

Onlangs is bekend geworden dat overgewicht zelfs ernstige vormen van kanker kan veroorzaken.


Rond het jaar 2030 zullen wel degelijk 300 miljoen mensen zijn komen te overlijden aan Obesitas en Diabetes. De cijfers zijn alarmerend maar worden helaas door veel mensen niet opgepikt of het dringt niet goed door wat er aan de hand is.
 

Steun de Campagnes van het Diabetes Fonds


Het Diabetes Fonds vraagt aandacht vragen voor de ernstige gevolgen die diabetes kan hebben.

Het
Diabetes Fonds maakt zich namelijk sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen.
en  zamelt het fonds geld in voor het wetenschappelijk onderzoek en een betere voorlichting.
 
 

 

Afsluitend


Uit de verhalen van  Nature Neuroscience blijkt de enorme complexiteit van de systemen die eetlust, vetopslag en lichaamsbeweging regelen. Tussen de regels door wordt duidelijk dat overgewicht meer  een ziekte is en een ernstige ontregeling van die systemen. Een van de artikelen is geschreven door twee verslavingsexperts, die stellen dat "er weinig vakgebieden lijken te zijn die zoveel mogelijkheden voor kruisbestuiving hebben als het verslavings- en obesitasonderzoek."

Tidak ada komentar:

Posting Komentar