Koffie verlaagt de kans op diabetes type 2

Diabetes type 2

Een gezond voedingspatroon, sport en voldoende lichaamsbeweging en een verantwoord lichaamsgewicht zijn de belangrijke factoren bij de preventie van diabetes type 2.


Uit wetenschappelijke blijkt dat  het drinken van koffie het risico op diabetes type 2 aanzienlijk verlaagt.



image

Uit onderzoek blijkt dat koffie de kans op diabetes 2 met  meer dan 33 procent kan verlagen  en  dat mannen die dagelijks drie koppen koffie per dag drinken, minder last van een aftakelend geheugen hebben dan mensen van dezelfde leeftijd die helemaal geen koffie drinken. Mannen die meer dan drie koppen koffie per dag drinken hebben veelal een goede conditie.  


Meer over koffie en…diabetes type 2

In een  Nederlandse epidemiologische studie onder ruim 17.000 mannen en vrouwen is gevonden dat mensen die 7 of meer koppen koffie per dag dronken, 50 % minder kans hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen in vergelijking met mensen die 2 of minder koppen koffie per dag dronken (Van Dam & Feskens, 2002). 


In 2005 is met 15 epidemiologische studies bevestigd dat koffieconsumptie geassocieerd is met een substantieel lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2; voor meer dan 6 tot 7 kopjes per dag gemiddeld 35% lager risico en voor 4 tot 6 kopjes per dag 28 % lager risico (Van Dam & Hu, 2005). 

De studies hebben betrekking op gewone filterkoffie. In een prospectieve cohort studie uit 2006 is het effect nagegaan van lagere consumptie hoeveelheden en verschillende soorten koffie (Van Dam 2006a). 

Bij ruim 88.000 vrouwen in de leeftijd van 26 tot 46 jaar is een 13 % lager risico gevonden bij 1 kopje koffie per dag, 42% lager risico bij 2 tot 3 kopjes per dag en 47 % bij 4 of meer kopje per dag vergeleken bij niet koffie drinkers. 

Consumptie van gedecafeïneerde koffie is ook geassocieerd met een lager risico op diabetes type 2 (Van Dam, 2008).

Na het artikel in 2005 zijn er meer onderzoeken verschenen waarin de omgekeerde relatie tussen koffiedrinken en de ontwikkeling van diabetes type 2 gevonden wordt (Greenberg, 2005; Hu, 2006; Paynter, 2006; Pereira, 2006; Smith, 2006; Odegaard, 2008; Kato, 2009
; Van Dieren, 2009 ). Ook een studie uit 2007 bij senioren uit Mediterrane streken bevestigt de gunstige invloed van koffie. 



Het risico op de prevalentie van type 2 diabetes, zowel bij mannen als bij vrouwen die minstens 30 jaar van hun leven minstens drie koppen koffie per dag dronken, daalt met een factor drie (Panagiotakos, 2007).

Glucosetolerantie en insulinegevoeligheid

Acute toediening van cafeïne kan de insulinegevoeligheid verminderen (Keizers, 2002). Daarentegen blijkt koffieconsumptie de insulinegevoeligheid op lange termijn juist te verhogen (Van Dam, 2002; Agardh, 2004; Arnlov, 2004; Bidel, 2006; Greenberg, 2006). Een mogelijke verklaring voor deze tegenstelling is dat er bij dagelijkse koffieconsumptie een tolerantie optreedt voor de acute effecten van cafeïne. Verschillende hypothesen zijn geopperd om het effect te verklaren (Johnston, 2003; Tuomilehto, 2004, Ranheim,, 2005, Van Dam 2006b);

-het stimulerende effect van cafeïne op de bèta-cellen in de pancreas, wat gunstig kan zijn voor de insuline productie. 


- de remming van glucose-6-fosfatase activiteit door chlorogeenzuur dat resulteert in lagere bloedsuikergehaltes (Arion, 1997; Hemmerle,1997; Bidel, 2006).
 

- Vertraging van de glucoseopneming in de darmen door chlorogeenzuur (Bidel, 2006), met als gevolg lagere glucosewaarden in het bloed.
 

- de aanwezigheid van magnesium in koffie, dat als co-factor van enzymen betrokken is bij het glucose metabolisme.

Momenteel vinden diverse onderzoeken plaats om het mechanisme achter het ontstaan van diabetes type 2 en de invloed die koffie hierop kan uitoefenen op te helderen.

Referenties:

1. Agardh E.E. et al. Coffee consumption, type 2 diabetes and impaired glucose tolerance in Swedish men and women. Journal of Internal Medicine (2004); 255(6): 645-652.
2. Arion W.J. et al. Chlorogenic acid and hydroxynitrobenzaldehyde: new inhibitors of hepatic glucose-6-phosphatase. Arch Biochem Biophys (1997); 339: 315-22.
3. Arnlov, 2004 en Vessby B. Coffee consumption and insulin sensitivity. JAMA (2004); 291: 1199–201.
4. Bidel S. et al., Coffee and Glycemic Markers, Hormone and Metabolic Research (2006); 38: 38 – 43.
5. Bidel S. et al. Coffee consumption and type 2 diabetes — An extensive review Hormone and Metabolic Research ( 2006); 38: 38-43.
6. Greenberg J.A. et al. Coffee, tea and diabetes: the role of weight loss and caffeine. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders (2005); 29: 1121–9.
7. Greenberg J.A. et al. Coffee, diabetes, and weight control. American Journal of Clinical Nutrition (2006); 84(4): 682-93.
8. Hemmerle H. et al. Chlorogenic acid and synthetic chlorogenic acid derivatives: novel inhibitors of hepatic glucose-6-phosphate translocase. J Med Chem (1997); 40 (2): 137-45.
9. Hu G. et al. Joint association of coffee consumption and other factors to the risk of type 2 diabetes: a prospective study in Finland, International Journal of Obesity (2006); 30: 1742-1749.
10. Johnston K.l. et al. Coffee acutely modifies gastrointestinal hormone secretion and glucose tolerance in humans: glycemic effects of chlorogenic acid and caffeine, American Journal of Clinical Nutrition (2003); 78(4): 728-733.
11. Kato M. et al. Psychological Factors, Coffee and Risk of Diabetes Mellitus among middle-aged Japanese: a population-based prospective study in JPHC study cohort.Endocrine journal (2009); 56(3):459-68.
12. Keijzers G.B. et al. Caffeine can decrease insulin sensitivity in humans. Diabetes Care (2002);25(2): 364-369.
13. Odegaard A.O. et al. Coffee, tea, and incidence type 2 diabetes: the Singapore Chinese Health Study. American Journal of Clinical Nutrition (2008); 88 (4):979-985.
14. Panagiotakos D.B. et al. Long-term, moderate coffee consumption is associated with lower prevalence of diabetes mellitus among elderly non-tea drinkers from the Mediterranean Islands (MEDIS Study). Epub (2007); 4(2): 105-11.
15. Paynter NP et al. Coffee and Sweetened Berverage Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes Mellitus. American Journal of Epidemiology (2006); 164(11): 1075-1084.
16. Pereira M.A. et al. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus: an 11-year prospective study of 28812 postmenopausal women, Archives of Internal Medicine ( 2006); 166: 1311-1316.
17. Ranheim T & Halvorsen B. Review. Coffee consumption and human health-beneficial or detrimental?Mechanisms for effects of coffee consumption on different risk factors for cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus.Mol. Nutr. Food Res. 2005;49:274-284.
18. Smith B. et al., Does coffee consumption reduce the risk of type 2 diabetes in individuals with impaired glucose? Diabetes Care ( 2006) ; 29 (11): 2385-2390.

19. Tuomilehto J e.a. Coffee Consumption and Risk of Type 2 Diabetes Mellitus Among Middle-aged Finnish Men and Women. JAMA 2004;291:1213-1219.
20. Van Dam R.M. & Feskens Coffee consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus The Lancet 2002; 360:1477-78.
21. Van Dam RM & Hu FB .Coffee consumption and risk of Type 2 Diabetes. JAMA 2005;294:97-104.
22. Van Dam RM e.a. Coffee, Caffeine, and Risk of Type 2 Diabetes. Diabetes Care 2006a;29:398-403.
23. Van Dam RM Coffee and type 2 diabetes: From beans to beta-cells. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 2006b;16:69-77.

24. Van Dam, R. M. Coffee and risk of Type 2 diabetes, cardiovascular disease and cancer. Appl. Physiol.Nutr. Metab. 2008;33:1269-1283.
25 Van Dieren S. et al. Coffee and tea consumtion and risk of type 2 diabetes. Diabetologia. 2009; 52(12):2561-2569.



Tags


Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het drinken van drie en meer koppen  koffie de kans op diabetes 2 aanzienlijk verlaagt  met factor 3, en dat koffie drinken goed is voor de hersenen, mannen en vrouwen die koffie drinken hebben vaak minder last van aftakeling dan de mensen die geen koffie drinken zo blijkt dat koffiedrinkers vaak een veel betere conditie hebben dan niet koffie drinkers

Tidak ada komentar:

Posting Komentar