Afvallen zonder dieet

Gezonder leven en afvallen  zonder dieet


  afvallen, afslanken, dieet, obesitas, lijnen, gewicht, overgewicht

 

 

Tip 1: Gebruik  proteïnen

 

Heel vaak vertegenwoordigen die slechts 15 procent van hun dagelijkse calorieinname, terwijl dat eigenlijk 20 tot 25 procent zou moeten zijn. Eiwitten zijn onze bondgenoten bondgenoten: ze helpen je om opnieuw spiermassa op te bouwen (die begint te slinken na ons twintigste).

 

Vlees, eieren, vis


Bij de lunch en het diner vlees, vis of eieren eten, is altijd goed als je de volgende regel in gedachten houdt: in totaal mag het slechts om 100 tot 200 gram per dag gaan en de grootste portie eet je het liefste ’s middags. Proteïnen hebben namelijk een heilzaam effect op de neurotransmitters in de hersenen.

 

Zuivelproducten 

 

Zuivelproducten zijn goed want behalve proteïnen leveren ze calcium, dat zeer nuttig is om botontkalking tegen te gaan. Vind je zuivel te vet eet dan producten met 0 procent tot 20 procent vetgehalte en eet er gerust twee of drie per dag en beperk de hoeveelheid producten met een hoger vetgehalte (kaas van 45 procent, bijvoorbeeld).

Tip 2: kies de juiste suikers


De koolhydraten kunnen we min of meer opdelen in slechte  of snelle suikers en goede trage suikers

 

Snelle suikers


Gebruik  liever geen snelle suikers zodat je interne verwarmingsketel het kalmer aan doet, want 
anders zal je enkele kilootjes bijkomen. Gebruik de snelle suikers  na het eten en  nooit buiten de maaltijd om op voorwaarde dat je groenten hebt gegeten want de vezels vertragen de opname van de koolhydraten en zetten de snelle suikers om in trage.

 

Trage suikers


Zetmeelhoudende producten – rijst, deegwaren, aardappelen – verdienen een plaats op je bord. Wie ze schrapt heeft geen fut meer en gaat ongezonde snacks eten. Net zoals bij proteïnen kan het geen kwaad zowel ’s middags als ’s avonds zetmeelproducten te eten, in combinatie met groenten is gebleken dat zetmeelproducten bij het avondeten het slinken van de spiermassa vertragen en bovendien zijn ze bevorderlijk voor het inslapen. Aan te raden valt bij de lunch een kleine portie zetmeelproducten te gebruiken en bij het avondeten een grote. 


Tip 3: kijk kritisch naar vetten


Vet is niet verboden Je huid is dol op essentiële vetzuren want die heeft ze nodig om soepel te blijven. Wat zorgt er na de menopauze voor dat je lichaam toch nog een beetje oestrogenen aanmaakt wat ook zeer goed is voor de huid? Precies, het vetweefsel! Alle vetstoffen uit je leven bannen, heeft dus geen zin.

Boter en olie


Boter en olie zijn twee levensmiddelen die je eigenlijk niet mag schrappen maar je moet  wel maat houden.  Je kunt  elke ochtend tien gram boter op je boterhammetjes smeren en elke dag twee tot drie eetlepels olie gebruiken. Olie met veel omega-3-vetzuren is een goed idee: koolzaadolie (de eenvoudigste en de goedkoopste) of notenolie (die heeft het voordeel dat ze behoorlijk pittig is, zodat je er sowieso spaarzaam mee omspringt). Aan te bevelen is olijfolie want die  bevat polyfenolen, befaamd om hun antioxiderende eigenschap.

Ongezonde vetten


Ongezonde vetten zijn vetten die zich schuilhouden in gebak, koekjes, kant-en-klare industriële bereidingen... Het gaat meestal om verzadigde vetten, die de aanmaak van slechte cholesterol in de hand werken. Deze vetsoort kun je maar beter proberen te vermijden.

 

Tip 4: snoep niet tussendoor


Geen mens die het niet kent: een dipje of een beetje stress en je spurt richting koektrommel. En na wat smullen en smikkelen voel je je heel wat beter! Uiteraard zijn er verzachtende omstandigheden, zeker wanneer je de overgang gehad hebt: door het gebrek aan oestrogenen heb je meer trek.

 

Honger


De voedingsdeskundige kent het antwoord: "Heel vaak gaat het gewoon om honger! Het volstaat dan om iets meer proteïnen of zetmeelproducten op te nemen in de maaltijd. Op die manier ga je niet van tafel met honger." Een richtlijn waaraan elke vrouw zich zou moeten houden en die zeker tot gewichtsverlies zal leiden. Het lijkt paradoxaal maar het is het niet: alleen wie een verzadigd gevoel heeft, kan die typisch vrouwelijke zonde – naar tussendoortjes grijpen – afzweren. Let er wel op dat je de dagen dat je niet sport, niet te veel deegwaren, rijst en brood eet, anders zet het teveel aan.

 

Stress


Honger is echter niet de boosdoener want er zijn andere redenen waarom je de lokroep van de koelkast niet kunt weerstaan. Bij stress kun je beter een bad nemen, muziek beluisteren, boodschappen doen of een wandeling maken. en je kunt  kiezen voor levensmiddelen die geen weerslag hebben op je gewicht. Een hardgekookt eitje, een tomaat of een plakje ham en wat augurken tussendoor.

.

Tip 5: kom uit die luie stoel

 

Sport  geeft energie en is een uitstekend middel  tegen neerslachtigheid en er zijn nog andere voortreffelijke redenen om te bewegen: om je buik lekker strak te houden. Lichaamsbeweging doet in de eerste plaats het buikvet wegsmelten, aangezien dat het meest beschikbare is wie sport, maakt catecholamines aan, hormonen die het vetweefsel stimuleren om lipiden vrij te geven in het bloed. Die lipiden worden door de cellen, de lever en diverse andere organen als brandstof gebruikt. De catecholaminereceptoren op de heupen blijken echter niet gevoelig te zijn. Resultaat: het vet laat er zich niet makkelijk verjagen. De receptoren in de buikstreek zijn dan weer heel gevoelig. Zij geven hun lipiden makkelijk vrij.

 

Duursporten

 

Dat buikje krijg je weg met duursporten: wandelen, fietsen, joggen, zwemmen. Geef dus toe aan elke drang om te bewegen en doe dat zo vaak mogelijk.

Als je sport bij een sportschool, probeer dan alle toestellen een keer uit en lekker door. Zo houd je het boeiend. Krachtsporten vertragen het wegsmelten van de spiermassa en je kunt er zelfs nieuwe spiermassa mee opbouwen. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt, ook in rust dus  houd je gewicht onder controle met twee derde duursporten en één derde krachtsporten want dat is de ideale verhouding.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar