#Voedselbank Nieuws Nederland








RSS Voedselbank Vacatures Nederland





Organisatie

In zes jaar tijd is de Stichting Voedselbanken Nederland geworden tot een landelijk netwerk met rond de 110 Voedselbanken die elk nog een een aantal uitdeelposten verzorgen.

De eerste Voedselbank in Europa ontstond in 1984 in Frankrijk. Inmiddels zijn 17 landen aangesloten bij de Europese Federatie van Voedselbanken ( www.eurofoodbank.org ). De Nederlandse Voedselbank bestaat sinds 2002 en is sinds 2004 aangesloten bij de Eurofoodbank. Het concept Voedselbank kent enkele grondregels:

Hoofddoelstellingen zijn:


  Tegengaan van verspilling van levensmiddelen
  Tegengaan van armoede
 
Geen mensen in loondienst, 100% vrijwilligers
 
Er worden geen levensmiddelen ingekocht/verkocht!

Vooral dit laatste is op dit moment van belang! De opbrengsten van de benefietuitzending worden besteed aan het oplossen van transportproblemen. Er is ongeveer 1 miljoen euro te besteden, de voorstellen worden beoordeeld door een raad van toezicht, die een onpartijdig oordeel zal geven over onze plannen. Op korte termijn komen wij met een financiele verantwoording.

Inmiddels hebben wij de lokale voedselbanken onderverdeeld in acht regio's. Afgevaardigden uit de besturen van de acht regionale voedselbanken vormen samen het landelijke bestuur onder voorlopig voorzitterschap van een externe kracht.

Bestuur:


Leo Wijnbelt (onafhankelijk voorzitter)
leowijnbelt@voedselbankennederland.nl

Clara Sies (vice voorzitter + PR en media) Regio Rotterdam
clarasies@voedselbankennederland.nl

Tom Hillemans (Vice voorzitter) Regio Arnhem
tomhillemans@voedselbankennederland.nl

Sjaak Sies (voedselverwerving en kwaliteitsbewaking) Regio Rotterdam
sjaaksies@voedselbankennederland.nl


Jan-Pieter van Haaps (logistiek) Regio Deventer
janpietvanhaaps@voedselbankennederland.nl

Dick Vos (penningmeester) Regio Haaglanden
dickvos@voedselbankennederland.nl

Harrie Timmerman (media) Regio Noord
harrietimmerman@voedselbankennederland.nl

Richard Stille (website + media) Regio Limburg
richardstille@voedselbankennederland.nl

Mark Preidel (secretaris) Regio Brabant-Zeeland
markpreidel@voedselbankennederland.nl

Arie Hoek (criteria en toetsing) Noordoostpolder
ariehoek@voedselbankennederland.nl

John Verhalle (fondswerving en donateurs) Regio Noord Holland
johnverhalle@voedselbankennederland.nl

De volgene stap is om de lokale voedselbanken onder te brengen bij de regionale vestigingen. Wij werken aan een overzicht dat binnenkort op deze website zal verschijnen.

De voedselbanken hebben uw financiele steun hard nodig om de exploitatiekosten, die voornamelijk bestaan uit transport-, energie- en huisvestingskosten, te kunnen dekken. Wilt u een bijdrage leveren aan de voedselbank in uw regio dan kan dat via onderstaande bank- of gironummers:
Regio Amsterdam                 giro     4237650
Regio Arnhem                       bank   1084.73.317
Regio Brabant-Zeeland          bank   1537.79.004

Regio Haaglanden                 giro     4215892
Regio Limburg                       bank   1146.37.539
Regio Rotterdam                   bank   3963.98.626 
Regio Salland-Twente            bank   1140.39.135
Regio NoordOost Nederland   bank   1138.85.660


Voedselbanken in Nederland




Let op: Niet alle initiatieven maken deel uit van het Nederlandse netwerk. Controleer eerst hier of neem contact op. Wij zijn hard bezig om alle gegevens opnieuw in te voeren. Excuses voor het ongemak. Alle bij de Stichting Voedselbank aangesloten vestigingen krijgen een inlogcode waarmee men de eigen pagina kan beheren. Indien u nog geen bericht hierover hebt ontvangen, mail dan naar: website@voedselbank.nl

Doneren


Heeft u een grote partij voedingsmiddelen die u aan de Voedselbank wilt geven neemt u dan contact op met Sjaak Sies*, Stichting Voedselbanken Nederland Regio Rotterdam. Voor kleine partijen kunt u contact opnemen met een Voedselbank bij u in de buurt.

e-mail: ssies@voedselbank.nl
mobiel: 06 2410 7614
telefoon: 010 425 4358
fax: 010 425 4368

Verklaring doorstroom geleverde goederen


De Stichting Voedselbanken Nederland verklaart bij deze het volgende:
De Stichting verbindt zich ertoe:
1. Geen levensmiddelen, welke zij via [naam leverancier] heeft ontvangen, ondeugdelijk op te slaan;
2. Ontvangen levensmiddelen niet met een commercieel oogmerk te gebruiken en slechts gratis aan derden te leveren die aan de door de Stichting opgestelde criteria voldoen;
3. Zich te onthouden van elk gebruik van levensmiddelen dat niet strookt met de Doelstelling (bijvoorbeeld levering aan niet-Begunstigden);
4. Zich te onthouden van elke handeling welke de goede naam en faam van [naam leverancier]  al dan niet rechtstreeks zou kunnen schaden;
5. De stichting verbindt zich er toe te vermijden dat de ontvangen levensmiddelen (wederom) in het commerciële kanaal terecht komen.

Voedselveiligheid


Richtlijnen opgesteld door De Voedsel en Waren Autoriteit overleg met de Voedselbank
 Richtlijnen KvW

Voorschriften houdbaarheidsdata

De Keuringsdienst van Waren heeft richtlijnen opgesteld waarbinnen charitatieve instellingen kunnen werken.
Het document is als PDF te openen: Richtlijnen KvW 

De houdbaarheidsdatum: THT/TGT

Hoe lang het product houdbaar is, moet op de verpakking zijn aangegeven. Zolang de verpakking niet geopend is, kunt u het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Afhankelijk van de bederfelijkheid en de verpakking zijn er twee mogelijkheden:


Te gebruiken tot

Op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis , kip, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden staat: ‘te gebruiken tot…’. Dit is de zogenaamde TGT-datum. Deze datum is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Eigenlijk is het dus te gebruiken ‘tot en met’ de vermelde datum. ‘Te gebruiken tot’ betekent dat het product na de vermelde datum niet meer betrouwbaar is. De TGT-datum is alleen haalbaar als het product door de verkoper en door u is bewaard volgens de instructies op de verpakking. Anders is de houdbaarheid korter. Zeker bij bederfelijke waren is het daarom goed kritisch te zijn op de verkoper. Let op zaken als: ziet de winkel er schoon en netjes uit, worden bederfelijke producten gekoeld bewaard en gaat de verkoper hygiënisch om met de levensmiddelen (bijvoorbeeld bij de slager)?


Ten minste houdbaar tot


Op minder bederfelijke producten, zoals groente in blik, koekjes en meel, staat ‘ten minste houdbaar tot’: de zogenaamde THT-datum. Deze geeft aan dat de fabrikant tot die datum een goede kwaliteit garandeert. De datum geldt alleen als de verpakking niet open is geweest. ‘Ten minste houdbaar tot’ wil zeggen dat de kwaliteit van het product na de vermelde datum achteruit kan gaan. Het product zal dan niet zo lekker meer smaken, maar u zult er normaal gesproken niet ziek van worden. Uiteraard ligt dit anders als het gaat om een meer bederfelijke product met een THT-datum, zoals melk of eieren. Bovendien geldt de houdbaarheidsdatum alleen als de verpakking niet open is geweest.


Overgenomen van www.voedingscentrum.nl


U kunt deze tekst downloaden als Word bestand of kijk op www.voedingscentrum.nl
 THT & TGT regels

Steun de Voedselbanken
De Voedselbanken Nederland ontvangt geen structurele subsidiestromen.
Op lokaal niveau worden enkele initiatieven wél ondersteund door de betreffende gemeente, maar dit is incidenteel.

Met name de exploitatiekosten zoals brandstof, verzekeringen, telefoon, kantoorbenodigdheden, enz. worden betaald uit giften van particulieren, kerken en het bedrijfsleven.
Voor specifieke projecten zoals transportmiddelen, koel/vries ruimte e.d. schrijven wij fondsen aan voor een financiele ondersteuning.

Wordt donateur! Download een  Machtigingskaart 0309
Ingevuld en ondertekend opsturen (zonder postzegel) naar:

Stichting Voedselbanken Nederland
Antwoordnummer 20157
3020 VB  Rotterdam



Of stort uw bijdrage op bankrekeningnummer:

           10 71 50 824

t.n.v.    Stichting Voedselbanken Nederland
             Arnhem



Aanmelden en criteria


    * Toekenningscriteria
    * Criteria
    * Aanmelding




  •  Toekenningscriteria
  • De hulp van de Voedselbank is bedoeld om mensen/gezinnen een steuntje in de rug te geven bij het oplossen van hun financiele problemen en is in principe tijdsgebonden. Hulp kan worden geboden voor een maximum periode van 3 jaar, gekoppeld aan de maximale periode van een schuldsanering.

  • De werkwijze is als volgt:

  • Via een hulpverlenende organisatie zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk, thuiszorg, riagg enz.,  kan een gezin bij ons worden aangemeld door middel van een aanmeldingsformulier (bijlage) of via de email of fax.

    Het is de bedoeling dat de ontvanger op een door ons aangegeven dag en lokatie het pakket zelf komt ophalen. Dit gebeurt doorgaans op donderdag of vrijdag bij zogenaamde verdeelpunten. In uitzonderingsgevallen kan er thuis bezorgd worden, in overleg met het verdeelpunt of met de Voedselbank zelf.
    Om in aanmerking te komen voor ondersteuning zijn criteria opgesteld. De aanmeldende organisatie beoordeelt of iemand binnen deze criteria valt. Er zal regelmatig een evaluatie plaatsvinden om te zien of voortzetting nog nodig of noodzakelijk is.
  • Criteria
  • Voedselpakketten zoals die door de Voedselbank ter beschikking worden gesteld zijn bedoeld als NOODHULP voor mensen die voor kortere of langere tijd financieel echt niet rond kunnen komen.
    Ze zijn expliciet NIET bedoeld als extraatje voor mensen die het niet breed hebben. Daar zijn er zoveel van dat de Voedselbank onmogelijk al die mensen van een pakket zou kunnen voorzien en derhalve zou toekenning al snel tot willekeur leiden.

    Bij de toekenning van voedselpakketten gaat de Voedselbank uit van het  besteedbaar inkomen dat mensen maandelijks over houden voor voeding, kleding e.d. dus nadat vaste lasten zoals huur, gas/water/licht en verzekeringen betaald zijn.
    Wanneer het besteedbaar inkomen per huishouden onder de volgende bedragen komt het huishouden in aanmerking voor een voedselpakket:

    Eenpersoonshuishouden:                            was € 150,-        wordt     € 175,-
    Meer volwassenen vanaf 18 jaar:                was €      50,-       wordt     €   60,-
    Kinderen t/m 12 jaar:                                   was €     25,-     blijft       €   25,-
    Kinderen 13-18 jaar:                                    was €     25,-     wordt     €   50,-
  • Het is tevens de bedoeling dat wordt aangegeven hoe lang de hulp naar verwachting noodzakelijk is. Er moet immers naar gestreefd worden dat er op korte of lange termijn een oplossing voor de noodsituatie komt. Periodiek moet getoetst (kunnen) worden of de hulp nog steeds noodzakelijk is.
  • Er moet met de grootste mogelijke zorg gewaakt worden voor de privacy van degenen die de pakketten ontvangen. Hun gegevens mogen derhalve niet aan anderen ter beschikking worden gesteld of ter inzage worden gegeven.
    De Voedselbank en iedereen die bij de uitdeling of toekenning van de pakketten betrokken is verbindt zich hieraan strikt te houden.

  • De gegevens dienen uitsluitend om de continuïteit te kunnen garanderen voor het geval de uitdelende instantie of persoon haar taak niet meer kan of wil verrichten, om vast te kunnen leggen tot wanneer de hulp naar verwachting noodzakelijk is en als verantwoording ten opzichte van sponsors en andere belanghebbenden wat er met de ingezamelde goederen gebeurt.
  • Aanmelding
  • Aanmelding dient plaats te vinden door een hulpverlenende instantie (maatschappelijk werk, specialistische thuiszorg, diakonie, riagg, vluchtelingenhulp etc.). Particulieren kunnen zich niet zelf rechtstreeks aanmelden.
    Om ondersteuning van de Voedselbank aan te vragen dient het aanvraagformulier ingevuld en ondertekend (door de hulpverlenende instantie) te worden gestuurd naar het postadres van de Voedselbank in uw regio (zie onder vestigingen).
    Klik hier om een voorbeeld aanvraagformulier te downloaden: Aanmeldingsformulier
    óf ga naar de website van een Voedselbank in uw directe omgeving.

    De Voedselbank in uw regio laat de hulpverlenende instantie zo snel mogelijk weten waar en wanneer een voedselpakket kan worden afgehaald.
  • Het invullen van het aanmeldformulier.

  • De inkomsten:  

  • loon/ uitkering
  • huurtoeslag
  • zorgtoeslag
  • kinderkorting
  • alimentatie
  • kostgeld kinderen , als de kinderen geen kostgeld betalen maar wel eigen inkomsten hebben worden zij niet meegerekend in de gezinssamenstelling.
  • Bijzondere bijstand.

  De uitgaven:

   
  1. Volledige huur
  2. energiekosten
  3. verzekeringen
  4. schuldenlasten

Telefoon-, internet- en vervoerskosten worden niet meegerekend maar moeten van het netto besteedbaar bedrag worden betaald. Er zijn uitzonderingen hier kunt u telefonische informatie over krijgen.


Kosten voor de kinderen moeten van de kinderbijslag betaald worden. Hier vallen ook de schoolkosten onder.
Voor veel kosten zoals school, sport en boeken kan een vergoeding worden aangevraagd bij de sociale dienst.


De formulieren mogen niet door particulieren worden ingevuld, alleen door een hulpverlenende instantie.


De hulp van de Voedselbank is bedoeld om mensen/gezinnen een steuntje in de rug te geven bij het oplossen van hun financiele problemen en is in principe tijdsgebonden. Hulp kan worden geboden voor een maximum periode van 3 jaar, gekoppeld aan de maximale periode van een schuldsanering.

De werkwijze is als volgt:


Via een hulpverlenende organisatie zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk, thuiszorg, riagg enz.,  kan een gezin bij ons worden aangemeld door middel van een aanmeldingsformulier (bijlage) of via de email of fax.

Het is de bedoeling dat de ontvanger op een door ons aangegeven dag en lokatie het pakket zelf komt ophalen. Dit gebeurt doorgaans op donderdag of vrijdag bij zogenaamde verdeelpunten. In uitzonderingsgevallen kan er thuis bezorgd worden, in overleg met het verdeelpunt of met de Voedselbank zelf.

Om in aanmerking te komen voor ondersteuning zijn criteria opgesteld (bijlage). De aanmeldende organisatie beoordeelt of iemand binnen deze criteria valt. Er zal regelmatig een evaluatie plaatsvinden om te zien of voortzetting nog nodig of noodzakelijk is.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar